08.11.2011 - Kortlægningen af unges oplevelse med social kontrol offentliggøres i dag

nov 8, 2011

Læs pressemeddelsen her

Nydanske unge udsættes for massiv social kontrol (08.11.2011)

Mange nydanske unge udsættes for social kontrol - det gælder især i forhold til valg af ægtefælle, kærester og sex før ægteskabet. Det viser en ny rapport, som er udarbejdet for Social- og Integrationsministeriet.

Rapporten er resultatet af en stor undersøgelse blandt ca. 3.000 unge, som Social- og Integrationsministeriet har fået gennemført. Rapporten viser, at der eksisterer omfattende social kontrol blandt nydanske unge især i forhold til parforhold, køn og seksualitet, og at pigerne på næsten alle områder er udsat for stærkere social kontrol end drengene. Rapporten viser også, at mange af de unge selv har holdninger, der understøtter social kontrol.

Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark, og internationalt foreligger der heller ikke mange undersøgelser af så stort omfang og med så bred en afdækning af den sociale kontrol som denne.

Rapporten viser, at halvdelen af de nydanske unge f.eks. ikke må have en kæreste for deres familie, mens hver fjerde oplever, at deres familie er med til at vælge deres ægtefælle. En fjerdedel er bange for, at familien vælger en ægtefælle mod deres vilje, og næsten 40 pct. af de nydanske piger er udsat for, hvad der i rapporten kaldes for stærk social kontrol.

Social- og integrationsministeren Karen Hækkerup siger:

”Undersøgelsen vidner om, at vi ikke er lykkedes godt nok med integrationen. Vi har en gruppe af unge mennesker, som i stigende grad – og her tænker jeg ikke mindst på pigerne – er veluddannede og velfungerende, men som alligevel ligger under for et pres, der reelt afskærer dem fra at nyde de rettigheder, som vi betragter som grundlæggende i det danske samfund.

Vi vidste godt, at de her problemer fandtes, men ikke, at de er så udbredte. Det er meget bekymrende, at de unge selv bærer holdninger med sig videre, som understøtter social kontrol – og at kontrollen dermed ikke ser ud til at løsne sit greb om den næste generation.

Tid er tydeligvis ikke nok. Der skal sættes målrettet ind med oplysning og bearbejdning af de holdninger, der ligger til grund for den stærke sociale kontrol. Vi skal virkelig skubbe på udviklingen. Vi kan ikke acceptere, at nogle unge i Danmark lever med indskrænkninger af deres frihed og muligheder. Det må og skal ændres. Derfor vil vi også lave en strategi på området.”

Rapporten er udarbejdet for Social- og Integrationsministeriet af Als Research, der har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 3.000 unge, herunder ca. 1.000 nydanskere med ikke-vestlig baggrund.

Læs hele rapporten ”Ung i 2011 – nydanske unges oplevelse af social kontrol, frihed og grænser”

 

Yderligere oplysninger:

Ditte Wenzel, specialkonsulent, tlf. 33 92 60 62, mobil 50 92 64 37

Pressekontakt:

Helene Bøgvad, presseansvarlig, tlf. 33 92 47 49, mobil 40 70 69 01

Kategori: Generel
Skrevet af: AlsAdmin