01.02.2011 - VINK DIALOGMØDER

feb 1, 2011

Hvad er radikalisering egentligt for en størrelse? To netop afholdte dialogmøder, som Als Research har faciliteret for VINK, Københavns Kommune, satte via oplæg, debat og dialog fokus på emnet.

’Dansk engagement i Somalia – udenrigspolitik og selvmordsbombere’ samt ’Hvornår er man radikaliseret? – personlige vinkler på et svært spørgsmål’. Dette var temaerne til de to dialogmøder, som Als Research i december 2010 og januar 2011 arrangerede og afholdte i VINK-regi.

Begge arrangementer havde radikalisering som gennemgående tema, mens selve vinklen var forskelligt lagt de to eftermiddage.

Dialogmøderne henvendte sig primært til unge samt fag-personer med tæt ungekontakt – fælles var publikums store interesse for emnet. Den blandede publikumssammensætning medførte en rig diskussion om bordene under gruppediskussionerne, og bød på mange forskellige perspektiver og meninger i relation til dagens tema.

Med udgangspunkt i oplæg fra højt kvalificerede oplægsholder blev der begge gange langt op til ivrig diskussion og debat – samt muligheden for at få besvaret de spørgsmål, publikum måtte sidde inde med af eksperter på området.

Første dialogmøde den 8. december 2010 fokuserede på dansk engagement i Somalia. At rekrutteringen til Al-Shabab er en vigtig problemstilling i Danmark, samt at der har været selvmordsbombere fra Danmark i Al-Shabab, var nogle af de udmeldinger, publikum blev bedt om at forholde sig til. Oplægsholderne, Anne Ehrenreich fra Udenrigsministeriets Afrika-kontor og Nasib Farah, medskaber af dokumentaren ’Min fætter er pirat’, aktualiserede fra hvert deres udgangspunkt og med forskellige virkemidler dagens tema.

Dialogmøde nummer to den 18. januar 2010 anlagde et mere personligt aspekt på radikalisering. Efter et introducerende og afklarede oplæg til emnet af PET, blev det henholdsvis Jacob Graack, tidligere talsmand for Ungdomshuset, og Muhammed Hee, tidligere medlem af Hizb ut-Tahrir, tur til at fortælle om deres egne personlige oplevelser med emnet. Oplæggene efterlod store indtryk, og specielt hvilke årsager der ligger bag radikalisering, og dernæst hvordan dette kan forebygges, blev efterfølgende diskuteret flittigt i plenum.

Fælles for begge dialogmøder var publikums engagerede deltagelse og mange gode spørgsmål – til hinanden ligeså vel som til dagens foredragsholdere.

 

Læs mere om VINK på Københavns Kommunes hjemmeside

Kategori: Generel
Skrevet af: AlsAdmin