02.06.2022 Ukrainer i Danmark

jun 2, 2022

Ukrainske flygtninge i Danmark får fra i dag én samlet indgang til viden om Danmark. Vi har samarbejdet med DRC Dansk Flygtningehjælp om ny hjemmeside.

Hvordan kommer man til lægen, og siger man "Hr." eller "Fru" til sin kollega? Og hvad betyder undervisningspligt? Som ny i Danmark er der nok at finde ud af. Derfor har vi sammen med DRC Dansk Flygtningehjælp arbejdet på at udvikle hjemmesiden ukrainian-in-denmark.dk. Her kan ukrainske flygtninge i Danmark få information om danske samfundsforhold og om lovgivningen på en række områder. Hjemmesiden er på ukrainsk, russisk og dansk.

”De ukrainske flygtninge skal hurtigt have en ny hverdag op at stå med arbejde og skolegang, og mange kender ikke noget til Danmark. På hjemmesiden kan de nemt orientere sig om de mest basale ting, som er gode at kende til, når man er ny her,” siger chef for Viden & Udvikling i DRC Dansk Flygtningehjælp, Mette Blauenfeldt.

 

Hverdag, regler og kulturelle koder

Hjemmesiden er også på dansk, så værtsfamilier, frivillige, kommunale medarbejdere og andre, der er i kontakt med ukrainske flygtninge, kan orientere sig i indholdet.

”Det gør det nemmere at henvise til den, når man ved, hvad der står. Og det åbner også op for, at man kansætte sig sammen og snakke og uddybe,” siger Mette Blauenfeldt.

På ukrainian-in-denmark.dk kan man blandt andet læse om barselregler, familieformer, kommunikationmellem skole og forældre i app´en AULA, dansk arbejdskultur, sundhedsvæsenet og fritids- og foreningslivet. Der er også information om opholdsregler og særloven for ukrainere.

”Det er en bred orientering om livet i Danmark. Både om hverdagen, regler og om nogle af de kulturellekoder, vi som danskere tager for givet, men som kan være svære at navigere i for andre,” siger Mette Blauenfeldt.

Hjemmesiden kan bruges af både flygtninge, værtsfamilier, kommuner og andre med kontakt til ukrainske flygtninge. Informationen er også på russisk, da nogle ukrainere har russisk som førstesprog.

Projektet er støttet af midler fra Trygfonden.

Kategori: Generel
Skrevet af: AlsAdmin